Opas kirjatwitteriin

Monet ovat ehkä kuulleet tällaisesta ”somepalvelusta” kuin Twitter, jossa on ministereitä, julkkiksia, trolleja ja sarkastisia shitpostaajia, ja joiden yhteisestä keitoksesta muodostuu aikamme kuva, vaikka tosi moni palvelua käyttävä ja sitä käyttämätön koko ajan valittaa siitä että siellä ei ole ”kaikki ihmiset” kuten ennen oli Esson baarissa vaan vain joku eliitti, eli ihmisiä, jotka tykkäävät käyttää tuollaista tosi yksinkertaista palvelua tyypillisesti älypuhelimellaan.

Harva tietää kuitenkaan sitä, josta palvelun perustaja Jack eli suomalaisittain Jaakko, kertoi jossain podcastissa tai oliko nettiartikellista, että ON OLEMASSA USEITA ERI TWITTEREITA. Ja, kirjojen ja lukemisen ystävien iloksi on olemassa myös KIRJATWITTER. Tässä ”artikkelissa” kerron miten sinne pääsee ja mitä sieltä kannattaa ottaa seurantaan, jos haluaa viettää aikaa mukavien kirjaihmisten kanssa ja päästä kurkkimaan kirjailijoiden arkeen ja saada kirjavinkkejä.

Twitterhän toimii niin että sinne ikäänkuin julkaistaan tai lähetetään twiittejä, jotka ovat max 280 merkin mittaisia luomuksia, joihin on puristettu käyttäjän kulloisenkin tilan mukainen luovuus, viisas ja tahdonvoima. Niihin voi vastata, ja niistä voi rakennella ketjuja ja niitä voi jakaa eteenpäin lainaten. Siispä kirjatwitter ei ole mikään selkeärajainen paikka, vaan enemmänkin erilaisten kirjoihin ja lukemiseen liittyvä twiittien ketju ja verkosto, joka elää ja muuttuu tietty jatkuvasti, koska se nyt on twitterin ja kaikkien mikrotwittereiden luonne.

Tässä kuitenkin jotain, josta pääset alkuun. Ota seurantaan näitä omalla vastuulla.

Kaikki Takakansi-podcastiin vieraat ovat ensinnäkin tällaisella kätevällä Twitter-listalla. Voit myös tehdä omia listoja!

https://twitter.com/i/lists/1086175256434356225/members

Kannattaa myös tehdä hakuja sanoilla ”kirja”, ”kirjatwitter”, ”lukeminen”, ”kirjallisuus”. Tässä esimerkiksi haku, jossa nuo kaikki yhdessä, eli twiitit, joissa on joku noista sanoista:

https://twitter.com/search?q=kirja%20OR%20kirjatwitter%20OR%20lukeminen%20OR%20kirjallisuus&src=typed_query&f=live

Yksittäisistä käyttäjistä voisin nostaa vaikkapa todella aktiiviset keskustelijat Mikko Toivainen a.k.a. Kalenterikarju sekä Magdalena Hai. Mikko itse asiassa juuri äskettäin kartoitti kirjoista twiittaavia ihmisiä, ja hänen ketjustaan löydät varmasti hyviä seurattavia:

Tässä taas yksi esimerkki siitä miten upeaa porukkaa kirjatwitterissä on. Kyselin aiheista, joista ei ”puhuta tarpeeksi”, koska mietin että tokihan sellaisista olisi kiva vaikka tehdä podcast-jakso tai keskustella muuten. Tuli hirveästi vastauksia usean päivän ajan:

LISÄYS 10.5.2020: Tässä lisäksi Mikko Toiviaisen kokoama kirjatwitter-lista, ota tilaukseen:

 

Tässä tämä ”opas”. Toivottavasti sait jotain irti! Kerro omat vinkkisi tai tule muuten moikkaamaan kirjatwitteriin, siellä on kivaa! Ja kiitos kaikille kirjatwitter -ihmisille hyvistä hetkistä ja keskusteluista vuosien varrella!

 

Takakansi-podcast

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s